Peijnenburg Re-integratie

Ik ben ingeschreven in het doelgroepregister, wat betekent dit?

Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Met deze wet wil de overheid werkgevers stimuleren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Dit zijn namelijk mensen die vaak onverwachte talenten hebben, het zijn doorzetters die een waardevolle aanvulling op de werkvloer bieden. Deze mensen staan in het doelgroepregister dat in 2016 is ontstaan.

Wat is het doelgroepregister?

Wat is het doelgroepregister? Het doelgroepregister is een landelijk register dat wordt beheerd door het UWV waarin alle mensen vallen onder de banenafspraak. De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om extra banen te creëren voor mensen met een ziekte, handicap of afstand tot de arbeidsmarkt.

Heb je een arbeidsbeperking of ben je moeilijk lerend? Dan kom je in het doelgroepregister. Met gegevens uit dit register kan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleren of dat werkgevers de afgesproken banen ook daadwerkelijk creëren. Het doel van de banenafspraak is namelijk om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen.

Doelgroepregister vs. Wajong uitkering

Tot tweeënhalf jaar geleden mocht je een Wajong uitkering aanvragen als:

  • Je tussen de 18 en 25 jaar was en een arbeidsbeperking vanaf de geboorte had, of;
  • Je een arbeidsbeperking had, ontstaan voor het 25e levensjaar.

Had je een Wajong uitkering dan kreeg je én ondersteuning op de werkvloer én een uitkering. Nu is bepaald dat wanneer je een arbeidsbeperking hebt, je in het doelgroepregister komt. Kun je echt niet meer werken, omdat je fysiek niet veel kunt en je concentratieboog niet langer is dan een half uur? Dan krijg je een Wajong uitkering.

De voordelen van het doelgroepregister

Wanneer je in het doelgroepregister staat, kom je in aanmerking voor een baan uit de banenafspraak. Het vergroot je kans op het krijgen van een baan. Als je solliciteert op een vacature die valt onder de banenafspraak, kijkt een werkgever altijd of je in het doelgroepregister staat en of je dus in aanmerking komt voor de vacature.

Ook voor een werkgever heeft dit vele voordelen. Wordt je aangenomen? Dan kan de werkgever gebruik maken van verschillende vergoedingen en praktische regelingen. Daarnaast krijgen werkgevers een vinkje als ze iemand uit het doelgroepregister aannemen, zodat er gekeken kan worden of ze aan de quotumwet voldoen. De quotumwet houdt in dat de werkgever per 25 medewerkers, één iemand in dienst dient te hebben met een arbeidsbeperking.

Meer weten? Neem contact op!

Wil je meer weten over het doelgroepregister? Ben je benieuwd of je aan de criteria van het doelgroepregister voldoet of wil je een aanvraag doen? Neem dan vrijblijvend contact op met Peijnenburg Re-integratie: wij helpen je graag op weg.

Onze opdrachtgevers / werkgevers

Ervaringen

Glansrijke kwaliteiten!

Glansrijke kwaliteiten!

‘Kwaliteiten met glans’ Met passie werkt Zakaria (27 jaar) als autopoetser. Hij weet occasions weer met glans klaar te stomen voor een plek in de […]

lees meer
Wanneer de wekker gaat

Wanneer de wekker gaat

“Werken met een jaarcontract ! Dat had ik echt niet verwacht. Ik heb hard moeten werken voor waar ik nu sta. Vroeger meldde ik me […]

lees meer
Als nieuwe deuren open gaan!

Als nieuwe deuren open gaan!

Marcel, 53 jaar, is een ervaren metselaar/timmerman uit Tilburg. Zijn hele werkende leven heeft hij doorgebracht in de bouw. Na een bedrijfsongeval kon hij zijn […]

lees meer
Met Bart naar succes bij CWS

Met Bart naar succes bij CWS

Bart aan het woord: Ik begeleid op dit moment vier cliënten binnen CWS, leverancier van schoonloopmatten en professionele en innovatieve allround oplossingen voor sanitaire ruimtes. […]

lees meer