Peijnenburg Re-integratie

Ik zit in de Ziektewet en wil gaan werken, wat nu?

Mensen die willen werken, worden altijd toegejuicht. Dus ook wanneer je in de Ziektewet zit en graag wilt gaan werken, is dat geen enkel probleem. Je mag pas gaan solliciteren vanuit de ziektewet op het moment dat je het kunt, als je hiertoe in staat bent. Dit gebeurt altijd in overleg met je contactpersoon van het UWV. Ook wanneer dit betekent dat je ander werk gaat doen, dan je eerder deed. Peijnenburg Re-integratie ondersteunt je bij je re-integratie op de arbeidsmarkt.

Wat is de Ziektewet?

Wanneer je in dienst bent bij een werkgever en ziek wordt, moet je werkgever in de meeste gevallen je loon gewoon doorbetalen. Ben je ziek en heb je geen vaste baan, omdat je bijvoorbeeld uitzendkracht, oproep- of invalkracht bent? Dan kun je recht hebben op een ziektewetuitkering. In de Ziektewet is geregeld dat zieke werknemers die geen loon krijgen, toch een inkomen hebben.

Meestal bedraagt een ziektewetuitkering 70% van je dagloon. Tenzij je ziek bent vanwege een zwangerschap of orgaandonatie: dan ontvang je 100%. De Ziektewet biedt mensen zonder vaste baan zekerheid, maar daar horen wel verplichtingen bij.

In de Ziektewet? De verplichtingen

De grootste verplichting die je als werknemer hebt wanneer je in de Ziektewet zit, is dat je weer gaat werken zodra je dat kunt. Lukt dat niet en vindt het UWV ander werk voor je, werk dat aansluit bij je mogelijkheden en je gezondheid op dat moment? Dan moet je het aannemen. Heeft het UWV geen vacature voor je? Dan moet je zelf werk zoeken door te solliciteren vanuit de Ziektewet.

Het is belangrijk om elke verandering, binnen 48 uur, door te geven aan het UWV. Wat kun je allemaal zien als een verandering:

  • Je betaalt gaat werken tijdens de Ziektewet
  • Je vrijwilligerswerk gaat doen, waarvoor je een vergoeding ontvangt
  • Je een eigen bedrijf begint
  • Je betaalde klussen doet voor anderen in de avonden of het weekend.

Wil je meer weten over de rechten en verplichtingen die je hebt als werknemer in de Ziektewet of wil je meer weten over solliciteren vanuit de Ziektewet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

Onze opdrachtgevers / werkgevers

Ervaringen

Als je spreekt over een succesvol traject…

Als je spreekt over een succesvol traject…

Michael heeft bij ons, in opdracht van het UWV, een Werkfit traject gevolgd. Het doel hiervan was om samen met hem, voor de eerste keer […]

lees meer
Over samenwerken met een re-integratiecoach

Over samenwerken met een re-integratiecoach

“Afremmen voor resultaat” Wat ik andere mensen mee zou willen geven over het samenwerken met een re-integratiecoach: achteraf gezien ben ik heel erg blij dat […]

lees meer
Glansrijke kwaliteiten!

Glansrijke kwaliteiten!

‘Kwaliteiten met glans’ Met passie werkt Zakaria (27 jaar) als autopoetser. Hij weet occasions weer met glans klaar te stomen voor een plek in de […]

lees meer
Wanneer de wekker gaat

Wanneer de wekker gaat

“Werken met een jaarcontract ! Dat had ik echt niet verwacht. Ik heb hard moeten werken voor waar ik nu sta. Vroeger meldde ik me […]

lees meer